Udnyt ledighedsperioden og få et forspring top banner100

Forfatter:
Jobs.dk 100

Udnyt ledighedsperioden og få et forspring

Ifølge arbejdsforskere må vigtigheden af at udfylde tomrummet i ens CV, mens man er ledig, ikke undervurderes. En god mulighed for akademikere kunne være frivilligt arbejde.

”Det fremgår af dit CV, at du intet har lavet de seneste syv måneder?”

En sådan konstateringen kunne meget vel komme fra din mulige kommende chef til din ansættelsessamtale, mens han forundret kigger ned på din ansøgning, hvor det otte måneder store tomrum tårner sig frem. Dette tomrum på dit CV kan, af den mulige kommende chef, tolkes på mange måder; du kan være nyuddannet og blot været uheldig i forhold til at få et job. Du kan også være blev afskediget af din tidligere arbejdsplads grundet manglede tilfredshed. Du kan være blevet ramt af nedskæringer. Du kan have sagt op. Du kan have været sygemeldt, eller måske du bare tog en pause? For at begrænse chefens mulige fortolkninger, og for at du kan undgå de kritiske spørgsmål, der kan ende med at spænde ben for dig til jobsamtalen, kan det være godt at være forberedt, ved at få udfyldt tomhullet på dit CV.

Udnyt ledighedsperioden og få et forspring left large image

Den økonomiske krise har haft konsekvenser

En professor ved CARMA fortæller, at et tomrum på CV’et skaber problemer for mange mennesker. Specielt nyuddannede rammes hårdt af den økonomiske nedtur, som dog efterhånden er ved at være overstået. Nedgangen i beskæftigelse rammer hele årgange. Problemet opstår i, at hvis nyuddannede går et år uden arbejde, vil der komme en ny årgang frisk fra universitetet, som vil være foretrukne for en arbejdsgiver. Hvis ikke tomrummet på CV’et udfyldes, kan det forfølge nyuddannede i det lange løb.

Man kan være snedig som langtidsledig

Det understreges af professoren, at man i de første måneder af sin arbejdsløshed ikke bør gå i panik. Samtidig mener denne, at man bør gå i gang med noget, inden man har været ledig i 10 måneder, da man ellers risikerer at blive anset som langtidsledig. Slå til når der er muligheder for videre- og efteruddannelse. Disse muligheder er særligt vigtige, når man har været på arbejdsmarkedet i en længere årrække. Når jobmulighederne for nuværende er udtømte, kan man forsøge at demonstrere, at man kan være i gang og engageret på anden vis, eksempelvis gennem forenings- eller frivilligt arbejde. Særligt hvis man er akademiker, kan disse muligheder være gyldne. Det uddybes af professoren, at størstedelen af de kompetencer man har mulighed for at tilegne sig gennem eksempelvis foreningsarbejdet, ofte vil være matchende med de kompetencer, der for en akademiker kan være relevante i et kommende job. Organisatorisk ansvar er et eksempel på en god kompetence at have med i rygsækken. Er man netop blevet uddannet, kan det være mere optimalt at indsamle arbejdserfaringer frem for at tage en efteruddannelse, mener professoren.

Udnyt ledighedsperioden og få et forspring right small image
Gamle tomrum bør ikke skabe bekymring

Du bør ikke bruge for meget tid på at bekymre dig om de gamle tomrum på CV’et. Hvis disse tomrum ligger et stykke tid tilbage i din karriere, bør der ikke være nogle problemer deri. Det anbefales, at man om muligt undgår selv at påpege eventuelle tomrum til en jobsamtale. Såfremt man først er indkaldt til en jobsamtale, er det fordi, at den mulige kommende arbejdsgiver finder din profil interessant, - undgå at gøre den uinteressant med eventuelle tomrum.

Ledighed er ingen skam

Undgå at bortforklare hvorfor du i sin tid blev afskediget fra dit gamle job, eksempelvis grundet nedskæringer, hvis arbejdsgiveren stiller spørgsmål dertil. Dog behøver man ikke at skilte med, at man blev fyret, fordi man ikke havde evnerne til at overskue arbejdsopgaven på ens tidligere job. Uanset hvad grunden til din ledighed er, og uanset hvor lang tid du har været arbejdsløs, kan det altid anbefales, at du hele tiden forsøger at holde dig beskæftiget.