Få det bedst mulige ud af et afslag top banner100

Forfatter:
Jobs.dk 100

Få det bedst mulige ud af et afslag

De fleste har prøvet det; man sætter alt på ét bræt og lever sig så meget ind i drømmen om det nye job, at man næsten kan dufte kantinekaffen – og så kommer afslaget, man har ikke fået jobbet.

Det er en markant fordel, hvis man kan få noget konstruktivt ud af et jobafslag - men hvordan gør man det? Det kan for mange være udfordrende at tage kontakt til en virksomhed, som har meddelt, at de ikke ønsker, at man skal arbejde for dem, men her kan den største hjælp ofte ligge. Det er vigtigt at huske, at det er OK at lade sig slå ud af et afslag. Selvfølgelig er det ærgerligt at blive afslået, men det er vigtigt, at man kan kontrollere skuffelsen. Find en måde hvorpå du bedst muligt kan afreagere, uden at det er direkte skadeligt. Vær påpasselig med at bruge søgemaskiner til at finde måder hvorpå du kan afreagere. Det er meget individuelt, hvad der virker til at få trykket lettet. På diverse søgemaskiner finder du metoder, som rækker langt videre end dit egentlige behov. Fysisk aktivitet, sofaafslapning, kulsort kaffe, grøn the, meditation eller rockkoncert er blot nogle af mulighederne. Forsøg selv hvordan du bedst muligt kan afreagere på fornuftig vis. Vi har samlet tre gode råd til at få det bedst mulige ud af et afslag:


Få det bedst mulige ud af et afslag right large image

Tag kontakt til virksomheden som gav dig afslag

Som tidligere nævnt, kan det være udfordrende, at tage kontakt til den virksomhed, der afviste dig. Det kan dog være af største vigtighed, i forhold til at finde ud af, hvor du kan optimere. Sagde du noget forkert? Står din ansøgning ikke skarpt nok? Manglede du kvalifikationer i forhold til jobbet? Du kan få svar på dine spørgsmål og dermed være endnu mere klar til din næste samtale i en ny virksomhed. Du vælger selv, hvorvidt du vil ringe eller sende en mail, men som regel kan mails blive ”overset”, og det kan være nemmere at få et konkret svar på telefonen. Særligt i forbindelse med telefonopkald er det vigtigt, at du ikke bliver bitter eller vred, få afreageret inden du ringer op. Du skal give udtryk for, at du vil høre sandheden, og tage den som den er. Se sandheden som en hjælp og ikke en fornærmelse.

En tavs virksomhed kan være et godt tegn

Er virksomheden ikke interesseret i at uddybe, hvorfor du ikke fik jobbet? Ofte kan virksomheden have for travlt til at redegøre over for alle afslåede ansøgere, og du er måske langt fra den første, der har taget kontakt. I andre tilfælde, har virksomheden simpelthen ikke nogen faglig grund for, hvorfor en anden kandidat er blevet valgt frem for dig. Måske har der været en bedre kemi under samtalen, eller den anden kandidat har virket mere ambitiøs. I sjældne tilfælde kan der ligge en mere dubiøs grund bag afslaget af din ansøgning. Parametre som hudfarve, religion eller alder må ikke ligge til grund for et afslag jf. den danske ligebehandlingslov samt EU's ligebehandlingsdirektiv. I praksis er det dog meget vanskeligt at dokumentere, at man er blevet fravalgt på baggrund af kriterier der ikke stemmer overens med ligebehandlingsloven. Har du alligevel en begrundet mistanke kan du tage kontakt til din fagforening. Det er vigtigt at huske, at der ikke tale om diskrimination blot fordi en arbejdsgiver ikke ønsker at redegøre for fravalget af dig - og der er ikke altid nogen god grund.

Op på hesten igen (Ja, vi ved godt det er en kliché)

Statistisk set er der ikke noget unormalt i at få et afslag, det er faktisk ganske almindeligt. Selvfølgelig er det stadigt ærgerligt, men det handler om at komme videre. Som tidligere nævnt, kan det blive lettere at komme videre, hvis den virksomhed som gav dig afslaget, kan give nogle gode råd med på vejen. Overvej samtidig hvorvidt du søger bredt nok? En ledighedsperiode kan også være muligheden for helt at skifte spor. Du kan påbegynde en ny uddannelse eller videreuddanne dig inden for dit nuværende felt. Mens man er ledig, kan det være meget udfordrende at finde nogen form for sparring. Brug dit lokale jobcenter, fagforening og A-kasse til det du eventuelt ønsker sparring i forhold til, eksempelvis bevilget uddannelse eller andet.